2015. április 1., szerda

A lakás

Hol is kezdjem… 1zł = 78HUF, ez még hasznos lehet a váltásoknál. :P
Évi minimum szobahőmérséklet

Szeptemberben beköltöztünk öten a lakásba, amit havi 3500zł-ért béreltünk. Erre jön majd még a villanyszámla és az internet. A lakásról egy korábbi blogban írtam, hogy mennyire szép és tágas, nagyon jó helyen van és imádjuk. Legalább is ezt gondoltuk, míg a kinti hőmérséklet 15 fok felett volt.


Amint október végén beköszöntött a hideg, kezdtünk ráérezni egy nagyon nagy hátrányára a lakásnak. Mégpedig, hogy ez egy tetőtéri hozzáépített lakás ahol nem megfelelő a szigetelés. Olyannyira, hogy mikor novemberben már 0°C volt kint, bent 16°C volt. Persze ez nem probléma, ott a fűtés ami minden szobában egy elektromos hősugárzó (központi fűtés nincs).  Ezek darabja 2000W-ot fogyaszt, tehát elég jó villanyszámlát lehet velük csinálni. Ezt tudtuk is, ezért igyekeztünk spórolni a fűtéssel, ahogy csak lehet. Lejjebb kapcsolni, óránként ki/be kapcsolni, de amint lekapcsolta az ember, 5 perecel később ismét 16°C fogadott a szobába. A helyzet november végétől rosszabbodott, kint -7°C, bent 14°C. Ilyenkor már nem tud az ember otthon megmaradni 2 pulcsiba és 2 zokniba sem, mert úgyis fázik, kesztyűbe meg nem tudok tanulni/rajzolni. Tehát fűtünk vagy igyekszünk nem otthon lenni és kíváncsian várni vajon mennyibe fog kerülni a villany.

Ez elég durva így és már novemberben jeleztük is a tulaj felé, hogy a „szigetelés” nagyon
falak mögött
nincs. Több helyen a falak mögött egy ajtón belehetett látni a tető alá, 1cm hungarocell vagy annyi sem. Néhol fólia vagy 5cm üveggyapot. Fürdőszobába 1cm hungarocellen kívül csak a csempe szigetelt. Mindenhol gipszkarton falak, egyszóval semmi biztató. Jött is a tulaj (egy fasz) akitől kivettük a lakást, hogy átbeszéljük ezt vele és megmutassuk neki, milyen hideg van. „Igen… tudom, de nem jól fűtünk, megmutatom hogy kell, itt a hősugárzó, ha állandóan minimumon megy akkor jó lesz és nem kell annyit fizetnünk se! Ja és poros az alja, biztos azért nem jön a meleg belőle” Remek felfedezés barátom, de maximumon fűtünk és nem megy feljebb 16°C-nál a hőmérséklet. (és a leghidegebb még csak -10°C volt kint, mi lesz ha…) „Én itt laktam 2 éve és így fűtöttünk, mikor varsóban -40°C volt! „haha…és akkor hány fok volt a lakásban elárulná?” „20!” Na persze… :D A faszi teljesen idegbetegül ordibált, hogy mi hülyék vagyunk és higgyem el neki, hogy van 15cm szigetelés (a tető nincs annyi). Szóval csak fűtsünk minimumon és a villanyszámla tuti nem lesz több mint 1000zł. Azért még felajánlottam neki 2 megoldást, lemértem hogy 150m2-re kéne a tetőt kőzetgyapottal telefújni, ez egy viszonylag olcsó de egyszerű utólagos szigetelési megoldás. Mindössze 30zł négyzetmétere, szóval kevesebb mint egyhavi lakbérünkből meglenne neki és nem lenne többet gond a fűtéssel.”jó küldjed el emailbe megnézem”…


Jön is a december, villany számlán 1400zł. Na hívjuk a faszt, hogy ez most mi és mégis hogyan fizessük ki? Nem is érti miért ennyi, neki a korábbi lakóknál sosem volt 1000zł és ez lehetetlen, de már hívja is az elektromos műveket, hogy nézessék meg az órát, mert biztos az számol többet! (igen itt megint majdnem a képébe röhögtem, mint mikor a -40°C volt varsóban sztorival jött…) De már a szigetelést is megcsináltatja csak ez időbe telik mire felmérik meg talált már 3 céget, szóval legyünk türelemmel. Én teljesen türelmes voltam, minden este ki a zuhanyzóból a langyos víz alól, 10°C-ban gyorsan megtörölköztem azon gondolkozva, hogy mikor kapok tüdőgyulladást. így telt a december, január… Január elején jött 3 különböző cégtől 3 különböző ember felmérni a tetőt, hogy hova kell szigetelni. Ekkor a tulaj szépen mondta nekik lengyelül, hogy a mi szobánkba végig, a fürdőbe, a konyhába magyarán a fél lakásba kell, mert ott nincs szigetelve. (vettük észre)

Rövidre fogva a dolgot, igyekeztük letárgyalni faszinkkal, hogy amíg ez így megy tovább mi nem vagyunk hajlandóak 1000zł-nál többet fizetni villanyra. Elértük hogy 30%-kal kevesebbet fizessünk, bár ez sem ment könnyen. Annyira hülyének akartak nézni, hogy a kiküldött 1490zł-s számláról (ő elvileg levonta a 30%-ot) utánaszámolva csak 13%-ok volt le. (Mivel ez egy ingatlan cég, ők kapják a számlákat, amit lemásolva csatolnak hozzá a saját számlájukhoz, hogy nekik egy bankszámlára utaljunk ... igen én már szeptemberben furcsálltam ezt, de akkor engem hitt mindenki paranoiásnak, hogy áá biztos nem csinálnak olyat...) Hosszas egyeztetések után kiderült, hogy ennél többet nem tud elengedni mert ez az egész dolog az ingatlan irodán megy keresztül és ott adózik a befizetett összeget után és ha meg is változtatja az APEH felé a szerződést akkor is csak a jövő hónapban lenne olcsóbb de ő mindent megpróbál… (persze!) A helyzet nem változott, továbbra is hideg, de nem fizettünk semmit. Vártuk, hogy küldjön olcsóbb számlát. Február elején kitalálta, hogy azért nincs szigetelés még, mert február 7-én lesz a lakógyűlés és a házban mindenkinek bele kell egyeznie hogy ezt a közösből tudja a ház fizetni mert 4-5ezer zł lenne a szigetelés. :D Ha eddig nem költöztünk el akkor most már nem is akarunk, és annyira enyhe telünk volt, hogy csak -11°C volt januárban másfél héten keresztül. Szinte mindig máskor bent 14-16°C volt hála az égnek, tehát fáztunk de nem annyira. Megszoktuk és vártuk a tavaszt.

Jött a február, váratlanul a faszkalap tulaj nem jelentkezett, nem jött, majd közölte telefonba, hogy neki fáj a nyaka és rehabilitációs kezelésekre kell járnia nem tudja mikor tud jönni…végül egyik nap az anyja csöngetett. Egy ősz hajú alacsony néni jött boldogan mesélni, hogy innentől kezdve ő lesz a főbérlőnk, mert a fia nem dolgozik tovább az ingatlanirodába. (szerintünk összevesztek valamin és kirúgták a fiukat) 
(Az ingatlanirodához tartozik az egész háztömb, amibe van 8 lakás. Egyikben lakik az anyuka+apuka övéké a cég, ahol a fasz fiuktól vettük ki a lakást. A faszi pedig a földszinten lévő irodába szokott pénzt mosni   ő...lenni, mert ott az ingatlanirodájuk.)

Kaptuk továbbra is a januári, februári villanyszámlát, de lévén azok is 1500zł körül voltak, kedvezmény nélkül (amiről nyilván megfeledkeztek a nagy tulajváltásban) nem fizettük be egyiket sem. Az új tulajék, az apuka volt olyan eszes és feladta például postán az egyik lakótársam, Grzesek otthoni címére a számlákat, ahelyett, hogy bedobta volna a postaládánkba, mert végül is itt lakunk nemde-bár?
 
Március 23. az a bizonyos nap, mikor újra beállított az ősz hajú alacsony asszony BANYA! Arra lettem figyelmes, hogy valaki ordibál a Grzesekkel. Ki is mentem a konyhába mi ez a lárma. A banya teljesen torkaszakadtából, fenyegetőzve ordibált vele, kezében két kézzel írott papírral, hogy „te ezt azonnal aláírod most vagy azonnal költözzünk ki…” „és mi 3 hónapja nem fizettünk lakbért”… (ez persze nem igaz) Ott álltam és szótlanul hallgattam mert ugye lengyelül ordibált. Kijött Ala és Asia a szobából, mondtam neki szóljanak már és védjék meg Grzeseket mert ez mindjárt letépi a fejét. Ment még az ordibálás, mert a nő máshogy nem tudott beszélni, sem végighagyni amit mi akartunk mondani. Csak írjuk alá a kézzel írott papírját arról, hogy mostantól havi 1040zł-val többet kell fizetnünk (víz, csatorna, kuka, közös-költségre), mert hogy mi amióta itt lakunk semmi ilyet nem fizettünk. Persze, mert egy 3500zł-s lakásnál ez evidens hogy benne van az árban. De ő most kapta megy az egész házra az éves vízszámlát és nem tudja kifizetni és ezért mi fizessünk azonnal, mert ha nem miért vettünk ki ilyen drágán egy lakás!? (ez az összeg pedig úgy jött ki neki, hogy elosztotta a teljes összeget a házban élő emberek számával, ok és hol a számla róla?) És ő annyira kedves, hogy az eddigi itt lakásunk idejére csak 1500zł-t kér pluszba, nem pedig minden hónapra visszamenőleg, szóval írjuk azonnal alá hogy kifizetünk neki HOLNAPig 1500zł-t és havonta az 1044-et. hahaha :D (ígérem lesz ez még jobb is, szóval olvassatok tovább) 
Továbbá követelt rajtunk 3 havi lakbért, amiről állította hogy nem fizettük, rendben akkor holnapra kikészítjük azokról a befizetési bizonylatot és megnézzük kinek van igaza. Végül hosszas ordibálás után tisztáztunk vele mindent, és a végén már viccelődött velünk és annyit mondott, hogy jah, bocsi, ő most akkor megy is. :O Mi persze ezek után ami ebben a lakásban volt/van, mondtuk hogy ez volt a vége. Költözünk mert nekünk elég ebből a családból és lakásból. (hozzáteszem az internet számlánk október óta nem jött, de most kaptunk egyet februárra, hogy azt eddig ki fizette és hogy mikor akarták volna hasonló módon behajtani rajtunk rejtély) Szóval már korábban is  költözni akartunk csak mindig valamiért még maradtunk, de most akkor végleg megyünk!

Másnap a banyának közöltük, hogy mi akkor költöznénk március 31-én. Erre mondta telefonban, hogy jó, remek, örül is hogy elköltözünk. Grzesek válaszolt, hogy mi is nagyon örülünk, hogy végre elmegyünk innen. :) Megint másnap bemutattuk neki a fizetési bizonylatokat, és mondtuk, hogy ugyebár adtunk 3500zł kauciót, akkor azt szeretnénk 31-én majd visszakapni mikor átadjuk a kulcsokat. Ekkor teljesen ki volt akadva, hogy mi nem mehetünk mert júliusig szól a szerződésünk, és ő szeretné ha maradnánk! WTF? :D Jött pár nap múlva, újabb kézzel írott papírjával, amin összesítette, hogy mi mikkel tartozunk nekik. Szokásos Hitleres stílusban, hogy azonnal írjuk alá…alá is írtuk, hogy ezen a napon átvettük a papírt, választ később adunk. (szerintem attól lenyugodott hogy írtunk rá valamit és elment) Átszámoltuk, hogy nem fizettük be a januári, februári villanyt, 2 havi internetet  (a többiről nem akartunk kérdezősködni) és arra a döntésre jutottunk, hogy ez úgy 3000zł-t tesz ki, tehát nem kapunk kauciót, viszont leírjuk neki, hogy ezt a kauciónk fedezi. Grzesek begépelve hivatalos törvénycikkekkel beillesztve leírta, hogy ilyet nem követelhet rajtuk, mert evvel ő szegi meg a szerződésünket, és a szerződésünkbe is benne van, hogy bármiféle módosítás akkor lehetséges ha mindkét fél beleegyezésével rögzítve van a szerződésben. Szóval még fel sem jelenthet minket utólag, vagy ha meg is teszi, esélye sincs. Átadtuk neki ezt a papírt, majd vasárnap közöltük, hogy akkor kedden hányra tud jönni átadni a lakás? „Ő ebbe nem egyezik bele, és amit leírtunk neki az marhaság! Neki hétfőn beszélnie kell az ügyvédjével mert ő nem egyezik bele abba, hogy mi elköltözhetünk!!! „ (Egy jó tanács...ha veletek is ilyen történik és több mint egy zár van az ajtón, akkor a többit szereljétek le, nehogy a tulaj bezárja a cuccotokat vagy hasonló. Velünk nem történt ilyesmi, de felvoltunk rá készülve.)
 
Mindeközben vészesen kereste mindegyikünk a lakást, hogy keddig eltudjunk költözni. (erről majd a következő blogban) Hétfőn Grzesek beszélt a tulaj lányával! (LÁNYA??? miért van ennek lánya is?! - kérdeztem) „Persze, mert mikor beszéltem velük, a banya ott állt zokogva, mert megmondta neki az ügyvédje, hogy hülye…vagy valahogy így.” Tehát innentől a lányának fogjuk átadni a kulcsokat kedden. Ez tegnap meg is történt, és gond nélkül elhagytuk szeretett lakásunkat. Persze a márciusi villanyszámla majd még most fog nekik érkezni, abból is a felét elvileg még fedezi a kauciónk, a másik felét meg kárpótlásul rájuk hagyjuk.


Nos, ennyi történt csupán fél év alatt. Sokat lehet ezekből tanulni, mindig mindennek nyoma legyen. Mindent aláírással rögzíteni, vagy ahogy én tettem, levideózni ahogy a banya ordibált velünk. Ami a legjobban fáj mindenkinek, hogy átvészeltük a telet, végig fagytunk, ki fizettük a gatyánkat arra, hogy fázzunk, a legenyhébb telünk volt hála az égnek és most, pont most amikor jön a tavasz és ott a szép park, most kellett ott hagynunk a lakást ami ezeket leszámítva egy álomlakás. És ami a főbérlőknek nyilván fájhat, vagy inkább leeshetett volna, hogy ekkora baromsággal elérték azt, hogy nincs lakójuk 1-2- hónapig, de legalább augusztusig, mert ki a franc fogja kivenni ilyenkor a lakást? És ki a franc fogja kivenni 4500zł-ért? (a télről ne is beszéljünk) Holott, ha egyszerűen elengedi a havi 1000-et mert az lejön neki a lakbérből, még mindig marad neki havi 2500zł tisztán, úgy hogy semmi költsége nincs a lakásra. Legrosszabb esetben is egy hűtőt kéne 1 év múlva cserélniük ami 1000zł lenne, bár amilyen hideg volt a konyha, még hűtő se kell. Akkor hova megy ennyi pénz? Mert a többi lakás is az ő cégükön van kiadva... és ki tudja hány lakás tartozik még hozzájuk?...
Ez van, megyünk tovább, következő blogomban leírom, hogy hova kerültünk és mi történik most. Üdv. addig is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése