2014. szeptember 15., hétfő

A nyár folytatódik

Eltelt ismét két hét úgyhogy egy kis élménybeszámolót tartok az itt történtekről.

Miután beköltöztünk megrendeztük első lakásavató bulinkat amit itt "Parapetówka"-nak hívnak. Jött Annának és Grzeseknek munkatársai/barátai szóval voltunk elegen. Sütöttünk lángost és mellé fröccsöt csináltunk mert ezeket a lengyelek nem ismerik. Minden ízlett mindenkinek csak kicsit hosszúr sikeredett a party vége. 
Másnap Annával mentünk túrázni, bejártuk ismét a Kampinoski nemzeti parkot. Bár délután 5 kor kezdtük a túrát, elég menetelős tempóba sötétedésig sétáltunk. A túra a szokásos erdei gyönyörök között volt, fenyőerdő és minden szépen zöldellő növény. A túra vége kicsit izgalmas lett, mert az erdő széle és a metróállomás között egy nagy ipari park választott el. Itt vagy megkerüljük ami további 1 óra séta lett volna, vagy keresünk közötte egy utat ami átvisz egyenesen. Utóbbit választottuk, de út nem volt, így végül az ipari parkon keresztül gyalogoltunk ki. Mindez vasárnap este sötétben elég kísérteties. Nem csak azért mert 1 darab ember nem volt ott, hanem mert körülöttünk minden gyár és üzem üzemelt. Mindenhol zaj, füst, gőz, forróság. Végül a kohó mellett jöttünk el, ahol ez a kép készült. Itt épp egy markolóval olvadt sziklákat emelnek át egy billencsbe. Elértük végül a portát, ahogy persze zárt kapuk és két őr várt minket. Valahogy tudták hogy túrázunk meg már biztos nem az elsők vagyunk, csak az csípte a szemüket, hogy fotóztam bent. (Szóval a kohós képet csak képzeljétek ide)

Múlthéten jött minden nap egy srác az ajtónkat beszerelni és végül egy egész szép gipszkarton fallal befalazott ajtót csinált nekünk. Most már tényleg csak a bútorok és az asztalom hiányzik a szobából. Internetet is átköttettük, így egy gyorsabb internetünk van, fele annyiért. 

Voltam vizsgázni is, itthon pedig megy a tanulás, olvasás, mi-egyéb amire egész évben vártam, hogy
megcsináljam. Voltam biciklizni egyik délután, körbe a városon 3 órán át. Felfedeztem új utakat, na meg azt is, hogy 3 hónap alatt 10 új bicikliút épült és olyan helyekre tudtam eltekerni ahol még a térkép se jelzi a biciklibérlő pontokat, de vannak! Végül is 4zł-t azaz 300ft-ot költöttem a biciklire, mert a 21.percben vittem vissza először...Láttam utakat épülni, hidakat, metrót, villamost. Ebben a városban tényleg igaz, ha 1 évig nem vagy itt, eltévedsz olyan iramban változik és épül.

Szombatra nagy bográcsozást szerveztünk Gabiékkal és Sanyival.
Ők is ugye itt élő/dolgozó magyarok. Hívtuk a többi magyart, ők pedig a lengyel párjukat/barátjukat és mentünk Kabaty erdőbe. 5kg húsból sikerült egy nagyadag pörköltet főznünk 14 embernek, és mindenki csodálta a bográcsunkat, mert itt ez ugye nem megszokott módja a főzésnek. De ettől függetlenül tele volt emberrel a tisztás. Családok százai jöttek-mentek. Itt még nyár van szeptember végéig, szóval elég meleg is volt/van. Délután megjött a két új lakótársunk, Asia és Alicia. Ám csak Asia maradt itt, mert Alicia majd később költözik. Asia-val és Annával elmentünk tegnap a tőlünk 20 méterre lévő Łazenki parkba heverni és sétálni. Végül egy nagyobb városi séta is lett belőle. 
A parkban a szokásos mókusok tömkelege fogadott. 5 pávát számoltam, ami meglepett mert eddig 2-ről tudtam. Múltkor egy rókát láttunk szabadon mászkálni, de ez végül is normális egy főváros kellős közepén egy pávákkal és őzekkel teli parkban. :D Hallottunk magyar beszédet is, egy nagymama sétált két unokájával, akik úgy 8-9 évesek lehettek, lengyelek de folyékonyan beszéltek magyarul. Szóval ebben a parkban mindennel találkozni. Most van Kína hónapja? ezért a prakba tettek lampionokat és kínai épületeket/szobrokat. De láttunk már két tűzoltó autót meg egy daruskocsit, amivel a tűzoltók jönnek le focizni vagy kosarazni.
Este megnéztük a Water for Elephants című filmet, amiben egy cirkuszi elefántot próbálnak idomítani és kiderül, hogy csak lengyelül tud az elefánt. Ezen jót nevettünk, főleg Asia, aki szólt, hogy ez nem is lengyel akcentus.

Szóval itt nyár, otthon szakadó eső és őszi hideg. Most várom az ovisokat sétálni, hogy lefotózzam őket egy következő bloghoz. Lesz még szó a lengyel buszsofőrökről és további érdekességekről amikkel nap mint nap szembesülök. Jó hetet mindenkinek!

Őszi helyzetjelentés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése