2013. április 3., szerda

Elmélkedés internet hiányában



Amin elfilóztam mikor lementem kulcsot kérni valami szerver szoba féléhez, hogy egyáltalán, hol keressek ilyet? Kell legyen egy francos modem vagy gép, amiről a hálózat elérhető. És, hogy miért nincs egyáltalán internet? Napi alapon fizetik és spórolnak? Igaz ahogy a mondásban is van „Az utolsó ember kapcsolja le a vill internetet!” ? Tegyük fel ha spórolnak, lejjebb veszik például a fűtést vagy a melegvizet csak kevésbé fűtik fel, ami mindkét esetben igaz, de logikus. Minek 4 emeleteten, 200 szobát felfűteni, ha csak 10-20-ban van valaki. Meg annyi víz sem fogy majd… De könyörgöm az internet egy kollégium esetében csak nem mobilinternetről van megosztva… (bár a működő sebességét ítélve ebben nem vagyok olyan biztos :D ) A másikról már volt szó részben, TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK:
Adott a szabály, legyen minden emeleten tűzoltó készülék, tűzveszélyességi osztályok szerint, valamint a száraztűzi vezeték és azok tartozékai, érzékelők és jelzők. Amikor idejöttem már tapasztaltam, hogy az egyes emeleteken lévő 6-8 piros dobozban, csupán átlagban 3-4-ben van valami használható, a többiben zsákbamacska vagy egyszerűen üres. Egyes emelteken van rajtuk kis kulcs és tűz esetén az üveget betörve hozzálehet jutni és kinyitni a szekrényt stb. Ám a legtöbb helyen zárva, (valami van benne) de kulcs hiányzik, szóval találj másikat vagy állj neki záratfeszíteni. Azért írom most le ezt a sok érdekes dolgot ami az olvasók 0,4%-t érdekli, mert a minap jött egy csávó, akit láttam, hogy ellenőrzi a berendezéseket. Kigurított pár tömlőt, majd föltekerte őket, mint mi a katasztrófavédelmi versenyen, na meg bezárta az egyik szekrényt, ami eddig nyitva volt és Paulinával ott leveleztünk. Kérdés, hogy vajon rakott-e a helyére készüléket, vagy csak megtévesztés céljából zárta meg. Így ha tűz van, és nincs kulcs ugye, megpróbálsz zárfeltöréssel, akkor meglepődve fogad majd az üres „hamutartó” ahova páran csak cigicsikket nyomkodnak esténként.

            TEENDŐK TŰZ ESETÉN: Ahogy az a „nagykönyvben” mindig megvan írva, vegyük például a középiskolámat, ahol minden év elején „tűzvédelmi oktatást” tartott az osztályfőnök, amiben elhangozz, hogy minden emeleten találni tűzoltó készülékeket, de adott esetben „szigorúan tilos használnunk.” Konkrétan emlékszem Lali szavaira: „meg ne próbálj hősködi és eloltani vele a tüzet, az majd a tűzoltó dolga.” Ok, tegyük fel tűz van, á neem, én nem nyúlhatok hozzá, sem a tanár, aki nyilván hasonló „kiképzést” kapott, fontosabb, hogy elhagyjuk az épületet. Jön a tűzoltó: a menekülési útvonalakat jelző táblákon kiigazodva, visszafele felfut a második emeletre és megkeresve a figyelmeztető piktogramokat, felkapja a kihelyezett poroltót és eloltja a tüzet. Hát nem! A tűzoltó a büdös életben nem fog tűz oltáshoz látni a talált készülékekkel. Akkor felmerül a kérdés: Minek az a sok szabályzat és sok készülét mindenhol, hogy ha baj van, úgyis a házi szabályok tiltják használatukat. Vagy ha nem is tiltják, de mondjuk elhasználok egyet mert, úgy érzem tűz van és kis terjedelmű, ami még eloltható vele, de nem annyira kicsi, hogy egy lábos víz ne tenné meg, akkor jön nyilván a megróvás, hogy fizessem ki mert sokba kerül az utántöltése. És evvel mindenki tisztában van, így nyilván nem is gondol a használatukra. Kérdés?
Akkor mi az a határ ami alatt még eloltható a tűz egy tűzoltókészülékkel? Vagy mi az a minimum ami fölött ne a vizesgallonokkal vagy egyéb megoldással bajlódjak, hanem rohanjak felfeszíteni egy zárat?  Vagy mikor hívjak tűzoltót? És addig várjak az udvadon, nézve hogy ég bent a poroltó a szekrénybe zárva? (Hasonló témában írt erről korábban Shaun barátom blogot: Ha baj van) Szóval tényleg, akkor mi értelme a sok szabálynak és felszerelésnek világszerte? Nyilván pénz és miegyéb, de a lényeg:
HA A PASAS TŰZOLTÓKÉSZÜLÉKEKET ELLENŐRIZ HÚSVÉTKOR, AKKOR AZ INTERNETES BÁCSIK MIÉRT NINCSENEK ITT EGY NAGY DOBOZ TORTÁVAL, HOGY BOCSÁNAT A KELLEMETLENSÉGÉRT, KELLEMES ÜNNEPEKET! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése